Τον Προϋπολογισμό της Νομικής Υπηρεσίας για το 2021, ο οποίος, μεταξύ άλλων, διαλαμβάνει το όραμα της νέας ηγεσίας της Νομικής Υπηρεσίας για εκσυγχρονισμό και βελτίωση, παρουσίασε χθες, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης.
Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Γενικός Εισαγγελέας σημείωσε ότι ο παρών Προϋπολογισμός αποτελεί τον πρώτο τον οποίο η νέα ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας θα κληθεί να υλοποιήσει, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο Προϋπολογισμός αυτός παρουσιάζει «το όραμα, το οποίο τόσο ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ο φίλος ο Σάββας Αγγελίδης, όσο κι εγώ έχουμε ως προς τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούμε να εκσυγχρονίσουμε και να βελτιώσουμε τη Νομική Υπηρεσία, για να την κατατάξουμε και να την αναδείξουμε ως μια ευέλικτη Υπηρεσία, η οποία θα ενεργεί με ταχύτητα, με αξιοπιστία και με αποτελεσματικότητα στην εξυπηρέτηση του πολύ σπουδαίου συνταγματικού και νομικού ρόλου της.»
Ερωτηθείς τι αναμένεται να πράξει για αναστροφή της κατάστασης που φέρει παράπονα να διατυπώνονται σε σχέση με καθυστερήσεις στον νομοτεχνικό έλεγχο νομοσχεδίων, ο κ. Σαββίδης απάντησε πως αυτό αποτελεί πραγματικότητα και σημείωσε πως μέσα από σειρά ενεργειών που έγιναν και γίνονται, σκοπείται η ταχύτερη διεκπεραίωση της καθυστερημένης δουλειάς που αυτή τη στιγμή υπάρχει στη Νομική Υπηρεσία. «Ναι, υπάρχουν πάρα πολλά [εκκρεμούντα νομοσχέδια], αλλά έχει αυξηθεί γενικά και ο αριθμός των νέων νομοσχεδίων για τα οποία η Νομική Υπηρεσία καλείται να προχωρήσει σε νομοτεχνικό έλεγχο», είπε ο Γενικός Εισαγγελέας. «Αυτό το ανέφερα και ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και αποτελεί μια πραγματικότητα. Άρα, αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούμε περισσότερους λειτουργούς για να μπορέσουν να υλοποιήσουν αυτό το έργο, το οποίο αποτελεί έναν πολύ σημαντικό πυλώνα των δραστηριοτήτων που έχει να επιτελέσει η Νομική Υπηρεσία.»
Ωστόσο, όπως εξήγησε, για άμβλυνση της κατάστασης η Νομική Υπηρεσία έχει ήδη προχωρήσει με τη συνδρομή της εκτελεστικής εξουσίας και έχει λάβει σε ένα κείμενο όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, οι οποίες έχουν ιεραρχηθεί βάσει της σημαντικότητάς τους, ούτως ώστε η Νομική Υπηρεσία να προχωρεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα στην υλοποίηση εκείνων των θεμάτων τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ως πιο επείγοντα. «Αυτό που κάναμε με την ανάληψη των καθηκόντων μας ήταν να ζητήσουμε από την Κυβέρνηση να μας αποστείλει ένα συνολικό κατάλογο με όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν, τόσο για νομοτεχνικό έλεγχο όσο και για συμβόλαια και γνωματεύσεις, ώστε να μπορέσουμε, για πρώτη φορά, να συλλέξουμε σε ένα κείμενο όλες τις εκκρεμότητες που είχε ενώπιον της η Νομική Υπηρεσία. Αυτό δεν είχε γίνει ποτέ εξ όσων γνωρίζω. Μας απεστάλη μια κατάσταση με περίπου 320 εκκρεμότητες. Ζητήσαμε από την Κυβέρνηση να τις αξιολογήσει με βαθμό προτεραιότητας, ανάλογα με τη σημαντικότητα της κάθε εκκρεμότητας και βασισμένοι σε αυτήν την αξιολόγηση που έγινε από τα Κυβερνητικά Τμήματα, προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, εκείνων των θεμάτων τα οποία θεωρούνται ως πιο επείγοντα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γενικός Εισαγγελέας.
Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, «σταδιακά θα καταφέρουμε να ξεκαθαρίσουμε την καθυστερημένη δουλειά που υπάρχει. Σε αυτό θα μας βοηθήσει πολύ και η τεχνολογική αναβάθμιση της Νομικής Υπηρεσίας, ούτως ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε, σε συνεχή βάση, πόσες υποθέσεις έχει ο κάθε νομικός λειτουργός, πόσες υποθέσεις εκκρεμούν, πόσες υποθέσεις συμπληρώνονται, πόσες νέες έρχονται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας, για να μπορούμε να προβαίνουμε σε καλύτερο συντονισμό και να επιτυγχάνουμε καλύτερη παρακολούθηση του έργου μας.»
Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον πρέπει να αναμένονται σύντομα αποτελέσματα από την Ερευνητική Επιτροπή που συστάθηκε για να διερευνήσει όλες τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών από το 2007 μέχρι και την 17η Αυγούστου 2020, ο κ. Σαββίδης ανέφερε η οποιαδήποτε παράταση στην ολοκλήρωση του έργου της δεν μπορεί να υπερβαίνει τους εννέα μήνες. Με βάση τη νομοθεσία με την οποία όρισα την Επιτροπή, εξήγησε ο κ. Σαββίδης, «είναι ξεκάθαρο ότι η οποιαδήποτε παράταση δεν μπορεί να υπερβαίνει τους εννέα μήνες. Υπάρχει ουσιαστικά μια τρίμηνη περίοδος από τις 7 Σεπτεμβρίου 2020 που ξεκίνησε το έργο της, εντός της οποίας πρέπει να δοθεί έκθεση. Δεν υπάρχει περίπτωση να συμπληρωθεί η έκθεση της εντός των τριών αυτών μηνών. Θα μου ζητηθεί παράταση κι αν χρειαστεί και δεύτερη παράταση, με τους εννέα μήνες να είναι η μέγιστη περίοδος που μπορεί να της δοθεί», ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας, προσθέτοντας πως η Ερευνητική Επιτροπή έχει να επιτελέσει ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, αφού με βάση τους όρους εντολής της έχει να διεξέλθει όλους τους φακέλους των κατ’ πολιτογραφήσεων, που είναι πολύ σημαντικό έργο.
Πρόσθεσε ωστόσο πως κατόπιν συζήτησης του θέματος με την Ερευνητική Επιτροπή, συμφωνήθηκε όπως εκεί και όπου η Επιτροπή κρίνει ότι με βάση την έρευνά της χρειάζεται να αποσταλούν ενδιάμεσες εκθέσεις στον Γενικό Εισαγγελέα, αυτό να γίνεται. Όπως ο κ. Σαββίδης ανέφερε, «εκείνο το οποίο έχουμε συμφωνήσει – και έχει ανακοινωθεί και δημόσια από την Επιτροπή – είναι ότι η Επιτροπή θα εκδίδει ενδιάμεσες εκθέσεις, οποτεδήποτε η ίδια κρίνει μέσα από το πλαίσιο της μελέτης και της έρευνάς της, οι οποίες θα αποστέλλονται στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα. [Αυτό θα βοηθήσει] ώστε να μην περιμένουμε εννέα μήνες μέχρις ότου βγει το πόρισμα και στο τέλος να μαζευτούν, ενδεχομένως, πολλές υποθέσεις που θα πρέπει να τύχουν ταυτόχρονου χειρισμού. Οι ενδιάμεσες εκθέσεις που θα αποστέλλονται στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα θα αναφέρονται σε υποθέσεις που κατά τη γνώμη τους κρίνεται ότι θα πρέπει να προχωρήσει διαδικασία για ακύρωση της παραχώρησης υπηκοότητας ή θα πρέπει να αποδοθούν ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες εναντίον του οποιουδήποτε. Κάθε ενδιάμεση έκθεση θα τυγχάνει χειρισμού από τον Γενικό Εισαγγελέα με τον ανάλογο τρόπο, δηλαδή δίδοντας οδηγίες προς την Αστυνομία ή τα αρμόδια Όργανα για να πράξουν το ενδεικνυόμενο, και στο Υπουργικό Συμβούλιο για να τεθεί το θέμα υπόψη του προς μελέτη. [Με αυτό τον τρόπο] σταδιακά και σε τακτά χρονικά διαστήματα θα έρχονται υποθέσεις και θα προχωρεί η διαδικασία εκεί και όπου κρίνεται ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα βάσει των όρων εντολής της Επιτροπής.»
Ερωτηθείς τέλος εάν έχει συμπληρωθεί η διερεύνηση αριθμού υποθέσεων, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι η διεξαγωγή του έργου της Ερευνητικής Επιτροπής είναι εντελώς ανεξάρτητη από τον Γενικό Εισαγγελέα. «Δεν παρακολουθώ, ούτε έχω και οποιαδήποτε δυνατότητα να ελέγξω τον τρόπο με τον οποίο διεξάγουν τις εργασίες τους. Ξέρω ότι ζήτησαν να τους παραχωρηθεί προσωπικό για να μπορούν να ελέγχουν τους φακέλους κι ότι εργάζονται με γρήγορους ρυθμούς, αλλά για ό,τι περαιτέρω θα πρέπει ρωτήσετε τον Πρόεδρο της Επιτροπής. Εγώ ελπίζω ότι μόλις έχουν ένα σημαντικό αριθμό υποθέσεων που θα έχουν εξεταστεί, θα μου ετοιμάσουν ένα ενδιάμεσο πόρισμα, με βάση το οποίο θα προχωρήσω για να λάβω εκείνα τα μέτρα που θα πρέπει να λάβω, όπως έγινε άλλωστε και με το πόρισμα Καλογήρου, όπου τόσο το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε στην αξιολόγηση των εισηγήσεων ώστε να μελετηθούν περιπτώσεις που ενδεχομένως θα έπρεπε να ανακληθεί η υπηκοότητα, όσο και το κομμάτι που αφορά στην καταγγελία στις αστυνομικές Αρχές η οποία έχει γίνει. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι αρκετές υποθέσεις διερευνούνται από την Αστυνομία με βάση το πόρισμα αυτό», κατέληξε ο Γενικός Εισαγγελέας.
Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών